Driven by you.

Veelgestelde vragen over banden

Algemeen

Een bandenlabel is gebaseerd op drie criteria: 

  • Brandstofverbruik
    Een band heeft rolweerstand. Hoe sterker de rolweerstand, hoe meer brandstof er nodig is om die weerstand te overbruggen. 
  • Veiligheid
    Er zijn verschillende eigenschappen van een band die belangrijk zijn om veiligheid te waarborgen. Hierbij valt te denken aan vermogen, grip, snelheid, etc. Als kenmerk om de veiligheid van een band op het label op te nemen is gekozen voor de remweg op nat wegdek.
  • Geluid 
    Op het label staat alleen informatie over het geluid en decibellen van banden buiten de auto. Het geluid van banden in de auto kan heel anders ervaren worden en wordt hierin ook niet meegenomen.

De Driessen Autogroep heeft altijd een grote voorraad scherp geprijsde banden en velgen. Uiteraard zijn de prijzen en acties afhankelijk van o.a. het automerk + model dat u rijdt, het gewenste bandenmerk, type velg etc. Informeer bij uw vestiging naar de mogelijkheden. Zij geven u een deskundig advies en een scherp aanbod dat specifiek op uw wensen is afgestemd!

Een band dient u te kopen op voorschrift van de fabrikant. U dient de juiste bandenmaat aan te schaffen. Een voorbeeld van een bandenmaat is 205/55 16 91 H. Dit is respectievelijk; de breedte maat van de band, hoogte van de band, de inchmaat, de loadindex en de snelheidscodering.

Let vooral op de loadindex. Deze is van belang voor het draagvermogen van de band en mag niet lager zijn dan wat is voorgeschreven door de fabrikant. Klik hier voor meer informatie over banden.

bandenmaat.jpg

Winterbanden

Een winterband is een band welke bij slecht weer; sneeuw, ijs en gladheid betere grip biedt in vergelijking met een zomerband. Door kou wordt rubber hard waardoor een zomerband minder grip heeft. Een winterband heeft een andere rubbersamenstelling en een ander profiel. Een winterband herken je aan het sneeuwvlokje op de band. Meer informatie over winterbanden? Klik hier

In Nederland is het niet verplicht om winterbanden te hebben. Er zijn echter landen waar dit wel verplicht is. Indien u dit niet heeft, kunt u hiervoor een boete krijgen. Mocht u met de auto naar het buitenland gaan, controleer dan altijd, bijvoorbeeld bij de ANWB, of het hebben van winterbanden verplicht is. 

Het rijden op zomerbanden zal in bepaalde weersomstandigheden de kans op een aanrijding vergroten, daarom riskeert u niet alleen een boete voor het niet hebben van winterbanden, maar kunt u ook medeaansprakelijk worden gesteld bij een eventuele schade bij een aanrijding.

In ieder land zijn de regels anders. Winterbanden kunnen verplicht zijn in een vaste periode of alleen bij winters weer zoals sneeuw, ijs of gladheid. Ook kan het zijn dat er andere winteruitrusting verplicht is, zoals goede ruitenwissers, voldoende antivriesruitensproeiervloeistof of een sneeuwschep. Bekijk in welke Europese landen winterbanden verplicht zijn.

De Driessen Autogroep heeft altijd een grote voorraad scherp geprijsde winterbanden en (winter)velgen. Uiteraard zijn de prijzen en acties afhankelijk van o.a. het automerk + model dat u rijdt, het gewenste bandenmerk, type velg etc. Informeer bij uw vestiging naar de mogelijkheden. Zij geven u een deskundig advies en een scherp aanbod dat specifiek op uw wensen is afgestemd!

Het is verstandig om u te houden aan de voorgeschreven (standaard) bandenmaat van de fabrikant. Voor winterbanden wordt een minimaal profiel van 4 mm aanbevolen. Wettelijk moet een band een profieldiepte hebben van 1,6 mm. 

Neem gerust contact met ons op of kom langs bij een van onze vestigingen voor advies op maat. Wij helpen u graag!

Bij winterse omstandigheden doet u er goed aan om winterbanden onder uw auto te leggen. Bij temperaturen onder de 7 graden geeft een winterband extra veiligheid. Het rubber van de winterband is dan zachter dan die van de zomerband, waardoor u meer grip op de weg heeft.

Gaat u naar het buitenland of op vakantie (wintersport) dan doet u er goed aan om winterbanden onder uw auto te laten monteren. In sommige landen is het hebben van winterbanden verplicht. Meer informatie over verplichte winterbanden vindt u terug op de website van de consumentenbond.

Komt u er niet uit?

Staat uw vraag er niet tussen of kunt u niet vinden wat u zoekt? Neem dan contact op met ons Klanten Contact Center. Dit kan telefonisch, per e-mail of chat. Liever direct contact? Kom dan langs bij een van onze vestigingen. Wij helpen u graag! Driven by you.

 

Driessen Klantenservice