Driven by you.
Van A naar Zelfrijdend: Wij waren er bij!

Van A naar Zelfrijdend: Wij waren er bij!

18 maart 2016 15:49
Categorie: Driessen Business Center


​Afgelopen woensdag heeft op de A2 een bijzondere pilot plaats gevonden. Voor het eerst hebben auto's 'connected' achter elkaar gereden en met elkaar gecommuniceerd op de openbare weg. Driessen Autogroep was met de nieuwe Toyota Prius onderdeel van de proef. Het doel van de test was om te kijken hoe auto’s op elkaar en op onverwachte verkeerssituaties reageren. Ook de VNA is benieuwd naar de resultaten van dit zogeheten ‘platoonen’ tussen het gewone verkeer.

Renate Hemerik, directeur van de VNA: “Zelfrijdende auto’s zijn geen toekomstmuziek meer. Technisch gezien kunnen we nu al met zelfrijdende auto’s rijden. De uitdaging ligt voornamelijk op het gebied van Europese wet- en (privacy)regelgeving. Het feit dat één op de drie nieuwe auto’s een lease-auto is, betekent dat de leasebranche de aangewezen branche is om collectief nieuwe technologieën en toepassingen te onderzoeken, te testen en als eerste te implementeren. Daarbij komt dat lease-auto’s na gemiddeld drie tot vier jaar naar de tweedehandsmarkt gaan en dat betekent dat de autoleasebranche een versneller kan zijn voor de implementatie van nieuwe technologieën in het gehele Nederlandse wagenpark.

Bewustwording bij berijders

Veel nieuwe auto’s beschikken nú al over technieken zoals Lane Keeping en Adaptive Cruise Control, opties om de auto veiliger te maken. Veel rijders van lease-auto’s zijn zich echter niet voldoende bewust van deze opties en wat ze voor de veiligheid kunnen doen. Ook daar ligt een verantwoordelijkheid voor de autoleasebranche. Hemerik: “Autoleasemaatschappijen kunnen een rol spelen in het proces berijders én hun werkgevers bewust te maken van de opties, die de auto vandaag al veel veiliger maakt.”

Niet voorspellen, wel verkennen

De autoleasebranche sprak vorig jaar al over dit onderwerp met Melanie Schultz van Haegen, Minister van Infrastructuur en Milieu. De Minister zei toen: “We kunnen de toekomst niet voorspellen, wel verkennen. Ik zie daarin een belangrijke rol weggelegd voor de autoleasebranche. Als we goed samenwerken kunnen we zorgen dat Nederland het gidsland voor mobiliteit is en blijft.”

Hemerik: We zijn het helemaal eens met de minister. Het is dan ook heel logisch dat de autoleasebranche geen afwachtende rol inneemt, maar proactief aan de slag is met onderwerpen als slimme technologieën in de auto en autonoom rijdende auto’s, maar ook vraagstukken als aansprakelijkheid, privacy en dataverantwoordelijkheid oppakt. En daarom rijden wij vandaag ook mee met deze Nationale Platoontest, georganiseerd door Aon.”

Terug naar overzicht