Driven by you.
Driven by you.
‘s werelds eerste bio‐based auto gepresenteerd!

‘s werelds eerste bio‐based auto gepresenteerd!

17 mei 2017 16:30
Categorie: Driessen Autogroep, Driessen Business Center, Driessen Mobiliteit Center, Persberichten

Vandaag hebben 22 trotse TU/ecomotive studenten de Lina gepresenteerd: ‘s werelds eerste bio‐based auto! ​

Uniek aan Lina is dat het volledige chassis, carrosserie en interieur zijn vervaardigd uit bio‐based materialen. De auto is dankzij haar lage gewicht van slechts 310 kilogram extreem efficiënt en zal dit laten zien op de Shell Eco‐Marathon Europe 2017 in het Queen Elizabeth Olympic Park te Londen. In deze stadsauto kunnen vier personen plaatsnemen.

 
De grootste trend in de huidige Automotive industrie is het efficiënter maken van auto’s. Hoewel dit een goede ontwikkeling is, brengt dit een negatieve trend met zich mee. Autofabrikanten kiezen steeds vaker voor lichtgewicht materialen zoals aluminium en koolstofvezel om een lichtere, en daarmee efficiëntere, auto te produceren. Echter, kosten aluminium en koolstofvezel vijf tot zes keer méér energie om de vervaardigen dan staal, het materiaal dat ze vervangen. Dit heeft als gevolg dat de energie die wordt bespaard tijdens het rijden wordt besteed aan het produceren van de auto. Daarnaast zijn deze materialen nauwelijks recyclebaar.
 
TU/ecomotive maakt voor hun chassis gebruik van een samenstelling van een bio‐composiet en een bio‐plastic. Het bio‐plastic, ook wel PLA, wordt in honingraat structuur toegepast als kernmateriaal en is volledig vervaardigd uit suikerbieten. Daaromheen worden bio‐composiet platen geplaatst. Dit
bio‐composiet is gemaakt op basis van vlas, een plant die ook in Nederland verbouwd wordt. Het bio‐composiet is qua sterkte/gewicht ratio vergelijkbaar met het bekende glasvezel maar dan op duurzame wijze vervaardigd. Ook de carrosserie is op basis van vlas.
 
De aandrijflijn van Lina is elektrisch. Energie komt uit modulaire accupakketten. Hiermee worden twee DC‐motoren aangedreven. Haar vermogen is 8kW en hiermee kan zij een snelheid van 80 km/h
bereiken.


Driessen Autoschade heeft een belangrijke factor gespeeld in ‘het vormgeven van Lina’. Driessen Autoschade heeft haar expertise gedeeld met het studententeam. Vanuit Driessen Business Center heeft de studenten ondersteunt met vervoer zodat tijd maximaal geïnvesteerd kan worden. 

Lina zal te zien zijn op de Shell Eco‐Marathon van 25 tot en met 28 mei in Londen.
Van 5 tot en met 9 juni is Lina op verschillende locaties in Nederland te zien.

IMG_1780.jpg
 
Lina_4.jpg
 
Lina_16.jpg
 
Lina_1.jpg


(Credits: Foto 2&4: Bart van Overbeeke Fotografie Foto 3: HOWDO Creative Direction)

Terug naar overzicht